De R-ladder: een makkelijk hulpmiddel om duurzamer te werken
Duurzaamheid: het belang is inmiddels duidelijk. Grondstoffen raken op, klimaatverandering is aan de orde van de dag… En toch blijven duurzaamheid en circulariteit vaak lastige onderwerpen. Wat moet en kun jij ermee als installateur? Het is al druk genoeg zonder deze vraagstukken. Maar wist je dat circulariteit en duurzaamheid eigenlijk helemaal niet ingewikkeld zijn? Dat je zonder extra moeite flinke resultaten kunt boeken waar jij zelf óók profijt van hebt? Vaak doe je bovendien al meer dan je denkt. Rensa legt je uit hoe het zit aan de hand van de zogenaamde R-ladder.
Geen grondstoffen beschikbaar
We gebruiken op dit moment meer grondstoffen dan de aarde kan leveren. Dat betekent dat dingen opraken. De grondstoffen die we nog wél hebben zijn daarnaast niet altijd goed beschikbaar door de onrust op het wereldtoneel, zoals de oorlog in Oekraïne. Het is daarom nog belangrijker om zorgvuldig om te gaan met wat we hebben. En zo circulair mogelijk te werken.
Wat is circulariteit?
Het is heel belangrijk dat we circulair gaan werken. Met andere woorden: dat we producten opnieuw gebruiken. Dat klinkt waarschijnlijk nog een beetje abstract. Om je op weg te helpen heeft de overheid daarom de R-ladder ontwikkeld. Sommige stappen daarvan zijn voor jou minder interessant, andere juist heel erg. Vaak sta jij als installateur al best ‘hoog op de ladder’, zonder dat je het doorhebt. En met wat kleine extra stappen, bereik je nog veel meer!
Hoe werkt de R-ladder?
De eerste drie stappen op de R-ladder, Refuse, Rethink en Reduce, komen neer op respectievelijk: het product niet meer gebruiken (dan heb je tenslotte ook geen afval), het product herontwerpen en slimmer maken zodat je minder grondstoffen nodig hebt. Deze acties liggen bij de fabrikant: daar kun jij weinig aan doen.
Re-use
De volgende stap op de ladder is wel interessant: hergebruiken. Als installateur kun jij veel producten steeds opnieuw gebruiken. Denk aan je gereedschappen. Dat is dus al een eerste stap op de R-ladder die je ongemerkt elke dag zet.
Repair, Refurbish, Remanufacture en Repurpose
Repair: dit is iets wat jij als installateur natuurlijk zeer regelmatig doet in jouw eigen vakgebied: reparatiewerkzaamheden. Ook dat is dus duurzaam!
Refurbish: als je dan toch bezig bent met reparatiewerkzaamheden voor een bepaald product, vervang je behalve het kapotte onderdeel ook meteen andere zaken die aan slijtage onderhevig zijn. Zo voorkom je dat je een paar weken na de reparatie opnieuw terug moet voor het volgende kapotte onderdeel. Dat kun jij als installateur ook doen bij jouw producten. Meer over refurbishment (reviseren) lees je hieronder.
Bij Remanufacturing en Repurpose draait het erom dat je hetzelfde product inzet voor een nieuw product met dezelfde functie of voor een nieuw product met een andere functie, zonder dat je daarbij aanpassingen aan het product doet. Als installateur kun je dat soms ook doen, bijvoorbeeld met bepaalde pijpen of schroeven.
Recycling en Recover
De laatste twee stappen op de ladder zijn Recycling en Recover. Recyclen kun je met veel van jouw producten ook doen. Oude materialen worden bijvoorbeeld omgesmolten tot nieuwe. Recover is iets wat je het liefst zo veel mogelijk vermijdt: je producten worden dan namelijk verbrand en je gebruikt dat wat overblijft opnieuw. Dat is natuurlijk zonde: bij verbranding blijft er veel minder over dan bij recycling of revisie bijvoorbeeld. Maar, als je iets echt niet meer kunt redden, is dit nog steeds beter dan weggooien.
Reviseren: zinvol, maar waarom?
Zoals je ziet: hergebruiken, repareren en reviseren zijn voor jou de meest interessante stappen. Hergebruiken en repareren doe je al heel veel, reviseren is iets wat je meer zou kúnnen doen. Normaal gesproken vervang je een defect onderdeel, in bijvoorbeeld een cv-ketel, vaak door een nieuwe en gooi je het defecte onderdeel weg. Dat is zonde. Je kunt dat defecte onderdeel namelijk ook laten reviseren zodat het weer terug op de markt komt. Dat is veel duurzamer! En Rensa heeft hiervoor een speciaal programma ontwikkeld: Rensa Refurbished.
Reviseren heeft veel voordelen, voor het milieu én voor jou!
- Door defecte onderdelen te reviseren, komen ze terug op de markt in een ‘verbeterd jasje’ [link naar voordelen landingspagina die weer verwijst naar K4 – kwaliteit]
- Jouw klant krijgt tot wel vijf jaar garantie op gereviseerde onderdelen in tegenstelling tot de standaard twee of drie jaar
- Als installateur krijg je bij gereviseerde onderdelen extra korting op de inkoopprijs. Als deelnemer aan het programma Rensa Refurbished zijn gereviseerde onderdelen 20% goedkoper dan fabrieksnieuwe onderdelen.
Interessant, toch? Het enige dat jij hoeft te doen, is je defecte onderdelen inleveren bij Rensa voor revisie en gereviseerde onderdelen inkopen en installeren bij je klant. Zo is de cirkel mooi rond.