Even puzzelen

Zo maak je een koellastberekening voor je aircosysteem

Koeling is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Zeker in de zomer, als het buiten warm is, zullen de airco-aanvragen dan ook flink toenemen. Voor een optimaal rendement van je aircosysteem maak je een koellastberekening. Waar nodig, met hulp van Rensa.

Elk project dat je als installateur oppakt, is weer anders dan het vorige. In een slaapkamer van 10 m2 hang je een ander aircosysteem op dan in een ruime woonkamer. En in een woning met glazen wanden heb je een ander koelvermogen nodig dan in ruimtes met slechts één klein raam. Om precies de benodigde capaciteit te bepalen en het juiste soort aircosysteem te kiezen, maak je een koellastberekening. Zo zorgt de airco voor een aangename temperatuur met zo min mogelijk energieverbruik. Soms is een koellastberekening heel eenvoudig, soms ingewikkeld. Hoe dat precies zit, leggen we graag uit.

 

Koellastberekening maken voor eenvoudige projecten

Voor eenvoudige projecten, zoals aircosystemen plaatsen in een enkele slaapkamer of standaard woning, kun je met een simpele koellastberekening goed bepalen wat je nodig hebt: h x b x d x de warmtefactor (W/m³). Voor die warmtefactor heb je keuze uit drie opties:

  • Het meest gebruikelijk is 40 Watt/m³, voor een standaard, redelijk geïsoleerde ruimte, zoals een slaapkamer.
  • 30 Watt/m³ pas je toe voor zeer goed geïsoleerde ruimten of als er bijvoorbeeld nauwelijks ramen aanwezig zijn.
  • 50 Watt/m³ gebruik je als de ruimte niet tot nauwelijks is geïsoleerd of bijvoorbeeld enkel glas heeft.

 

De selectie van je systeem: op basis van de berekening en meer

De uitkomst van je berekening is de benodigde capaciteit. Daarmee bepaal je welk soort aircosysteem je nodig hebt. In een enkele slaapkamer kies je vaak voor een wandmodel of console-vloermodel met een bepaald vermogen. Gaat het om meerdere ruimten, dan heb je nog meer keuzes te maken. Ga je bijvoorbeeld voor een single split unit of multi split unit? Die keuze is onder meer afhankelijk van hoe ruimtes zich ten opzichte van elkaar bevinden in een woning. Liggen ze uit elkaar, dan is het eenvoudiger om twee losse single split units te installeren dan om al het leidingwerk van je multi split unit aan te leggen. De keuze voor single split of multi split rolt overigens niet uit je koellastberekening. Die maak je na de berekening zelf op basis van onder meer de bouwtechnische situatie en de wensen van je opdrachtgever. 

 

Tegelijk gebruik ruimten? 

Ook belangrijk om mee te nemen in je overweging bij de selectie van een systeem voor meerdere ruimten: worden alle ruimten steeds tegelijk gebruikt? Stel dat je een woonkamer en een slaapkamer hebt die beide 3,5 kW nodig hebben. Dan zou je dus uitkomen op een systeem van 7 kW. Maar als beide ruimten niet steeds tegelijk gebruikt worden, kun je ook uit met een iets kleinere buitenunit. Dat is energiezuiniger en goedkoper voor je klant en je hoeft wellicht ook minder elektrische aanpassingen in de meterkast te doen. 

 

Koellastberekening maken voor complexere projecten

Werk je aan een groter of ingewikkelder project, dan is een simpele koellastberekening niet voldoende. Denk bijvoorbeeld aan een compleet huis met zonwering of ruimten waar veel computers en/of andere apparatuur staan. Al die factoren neem je mee in je koellastberekening. Als installateur zelf zo’n complexe berekening uitvoeren, is vaak lastig. Het kost relatief veel tijd en je hebt er complexe, vaak dure software voor nodig. Niet in huis? Wij wel! En we ondersteunen je graag.

 

Snel en efficiënt je koellastberekening maken

Voor kleinere projecten maak je met onze aircoconfigurator in enkele eenvoudige stappen een koellastberekening voor jouw project. Heb je een complexer project en besteed je de berekening graag uit? Of wil je dat iemand even met je meekijkt? De experts van Rensa staan voor je klaar. Meer weten over de configurator of extra services die we bieden?

De puzzel van verduurzamen: elk stukje telt
Ook bij de keuze voor koelvoorzieningen geldt dat alle onderdelen – ofwel puzzelstukjes – van het binnenklimaat goed op elkaar moeten worden afgestemd zodat ze kunnen bijdragen aan een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Zo kan koeling in sommige gevallen ook – gedeeltelijk – worden gerealiseerd met een (hybride) warmtepomp. En is het letterlijk van levensbelang om goed te ventileren. Zéker in een goed geïsoleerde woning.

Lees meer over de puzzel van verduurzamen en onze producten en diensten

Lees ook onze andere artikelen
Verduurzamen: aandachtspunten voor een systeem in balans
AfgiftesysteemEnergie opwekken
Verduurzamen: aandachtspunten voor een systeem in balans

Bij Rensa geloven we dat alle onderdelen – ofwel puzzelstukjes – van het binnenklimaat op elkaar moeten worden afgestemd voor ...

Lees meer
kennisitem Isoleren
IsolerenVentileren
Isoleren? Zo verbeter je de ventilatie!

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Maar hoe verbeter je de ...

Lees meer
Martijn Verspeek
Refurbished
Klantverhaal | Martijn Verspeek: “We kunnen niet meer alles weggooien”

Duurzaam, meer dan goed én voordelig: de vele voordelen van Rensa Refurbished volgens Verspeek De hoofdreden om te kiezen voor ...

Lees meer
We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?