Rensa Logo
Even puzzelen

Welke ventilatieregeling kies je?

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Maar welke ventilatieregeling kies je voor en met je klant? We zetten enkele mogelijkheden en aandachtspunten voor je op een rij.

Hoe selecteer je de juiste ventilatieregeling voor jouw project? Steeds meer woningen worden na-geïsoleerd. Om de energierekening te verlagen, vanwege de plaatsing van een warmtepomp en/of voor het milieu. Als installateur wil je hierbij een geschikt ventilatiesysteem kiezen, dat een comfortabel en zo energiezuinig mogelijk binnenklimaat oplevert. En aansluit bij de wensen van je klant. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende ventilatieregelingen. Maar welke kies je? En waar moet je op letten? Je leest het op deze pagina.

 

Soorten ventilatieregelingen

Er zijn verschillende ventilatieregelingen mogelijk:

 

3-standenregeling

De 3-standenregeling is het meest bekend. De gebruiker bedient het systeem zelf, met een wandschakelaar of afstandsbediening. Wordt de ruimte niet gebruikt, dan staat het systeem op stand één. De tweede stand is voor normaal gebruik en de derde stand voor extra ventilatie (tijdens het koken, douchen, etc.). De meeste 3-standensystemen zijn redelijk eenvoudig te installeren. Wel bieden ze wat minder comfort. Zo bedien je de installatie met de hand. Verlaat je de ruimte en vergeet je het systeem uit te zetten, dan blijft de ventilatie draaien.

 

CO2-regelaar 

Een CO2-regelaar meet constant het CO2-niveau in een ruimte. Stijgt dit, omdat er mensen aanwezig zijn, dan activeert een sensor het ventilatiesysteem. Neemt het niveau weer af, dan deactiveert de sensor het systeem. Zo’n vraaggestuurd systeem draait dus alleen als dat nodig is en is daarom gunstig voor het milieu én de portemonnee van je klant. 

Je kunt ervoor kiezen om één ruimte van zo’n sensor te voorzien, meerdere ruimtes of zelfs een hele verdieping. In dat laatste geval wordt de hele verdieping geventileerd als de sensor ergens een stijging opmerkt. Een CO2-regelaar is vooral handig in woon- en slaapkamers. In een keuken of badkamer, waar lucht wordt vervuild door vocht of rook en etensluchten, heeft dat minder zin. Daar slaat de CO2-sensor namelijk niet op aan. Je loopt in de badkamer bovendien het risico dat de CO2-regelaar vochtig wordt en beschadigt. 

 

Luchtvochtigheidsregelaar 

Een luchtvochtigheidsregelaar is een uitkomst in de badkamer. De regelaar meet het luchtvochtigheidsgehalte in een ruimte en activeert bij een stijging het ventilatiesysteem. Bijvoorbeeld als er gedoucht wordt. In ruimtes waar de luchtvochtigheid niet zo sterk stijgt als in een badkamer heb je daarom minder aan zo’n regelaar. Tenzij je alleen de badkamer wilt ventileren, heb je als installateur daarom bijna altijd een combinatie van ventilatieregelingen nodig voor een compleet systeem. 

 

Hoe selecteer je de juiste ventilatieregeling? 

Het kan soms best even puzzelen zijn om het juiste ventilatiesysteem voor elke ruimte in een woning te kiezen. Je brengt daarvoor alle te ventileren ruimten in kaart. Daarbij houd je rekening met de mogelijkheden en beperkingen, zoals bestaande muren, ramen, deuren en de gebruiksfrequentie. Ook neem je de wensen en eisen van je klant mee. Vaak kom je niet bij één regeling uit, maar een combinatie van ventilatieregelingen. Bijvoorbeeld een luchtvochtigheidsregelaar in de badkamer, een CO2-regelaar in de woonkamer en slaapkamer en een 3-standenregelaar in de keuken. Hoe je die vervolgens allemaal goed op elkaar aansluit? En ervoor zorgt dat het energieverbruik binnen de perken blijft? Laat Rensa je helpen!

 

Ondersteuning op maat 

Wat extra hulp nodig? De specialisten van Rensa denken graag met je mee. Zo kunnen we met je meegaan naar de klant, om daar op basis van een goede situatieanalyse te bepalen welke regeling je nodig hebt. Of we ondersteunen je bij berekeningen van de hoeveelheid lucht die je per ruimte in of af moet voeren. Maar we doen nog veel meer. Van systeemontwerpen tot prefab oplossingen waarmee je veel efficiënter installeert. Benieuwd?

De puzzel van verduurzamen: elk stukje telt
Ventileren is een belangrijk puzzelstukje binnen de puzzel van verduurzamen. Maar niet het enige! Neem daarom ook isoleren, energie opwekken, koelen en de juiste inzet van warmtebronnen en warmteafgifte mee in een (renovatie)project. Wij helpen je daar graag bij. Met producten, diensten en handige stappenplannen en checklists. Zo realiseer je in één keer een goed werkend, goed ingesteld systeem, minder herhaalbezoeken en tevreden klanten. Wie wil dat nou niet?

Lees meer over de puzzel van verduurzamen en onze producten en diensten

De puzzel van verduurzamen
Koelen
Ventileren
Afgiftesysteem
Isoleren
Warmtebron
Energie opwekken
Lees ook onze andere artikelen
Afgiftesysteem
Hybride warmtepomp: afgiftesysteem onder de loep

Een van de sleutels naar het verduurzamen van bestaande woningen is het installeren van een hybride warmtepomp. Welke keuzes kun …

Lees meer
Zo maak je een koellastberekening voor je aircosysteem
IsolerenKoelen
Zo maak je een koellastberekening voor je aircosysteem

Koeling is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Zeker in de zomer, als het buiten warm …

Lees meer
kennisitem Isoleren
IsolerenVentileren
Isoleren? Zo verbeter je de ventilatie!

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Maar hoe verbeter je de …

Lees meer
We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?