Het waterzijdig inregelen bij het plaatsen van een hybride warmtepomp is niet alleen een wettelijke plicht, maar ook bittere noodzaak voor een zuinige, goed werkende installatie. Een niet ingeregeld systeem geeft minder comfort en dat treft zowel jou als installateur als jouw klant in de portemonnee. Toch kan dit best even puzzelen zijn. In dit artikel leggen we je uit hoe waterzijdig inregelen precies werkt en wat de aandachtspunten zijn.
Optimale volumestroom
Door in te regelen, zorg je voor een optimale volumestroom door het afgiftesysteem. Zo kunnen radiatoren de warmte goed afgeven aan de ruimte en zal vloerverwarming gelijkmatig worden verwarmd. Dat doe je door het af te geven vermogen af te stemmen op het benodigde vermogen met de juiste Δt (verschil tussen aanvoer- en afvoertemperatuur). Zo zorg je ervoor dat de ruimte juist verwarmd wordt en de juiste temperatuur terugkomt naar de warmtepomp (retourtemperatuur). De richtlijnen voor een juiste Δt staan doorgaans in de documentatie van de leverancier van het verwarmingssysteem.
Radiatoren en vloerverwarming
Bij lagere aanvoertemperaturen, zeker wanneer deze onder de 50°C gaan, gaat er aanzienlijk meer water over een installatie. Een niet ingeregeld afgiftesysteem kan de warmte niet goed kwijt en gaat bovendien stromingsgeluid veroorzaken.
Het inregelen van een radiator gebeurt met de stelschroef in het binnenwerk van een instelbare radiatorkraan. Hiermee stel je de gewenste flow in. Hoe ver de schroef open of dicht moet, is mede afhankelijk van het gevraagde vermogen in de ruimte en de Δt over het afgifte-element.
Voor vloerverwarming geldt eigenlijk hetzelfde: per groep moet de ontwerpafgifte gehaald worden. Dat merk je bijvoorbeeld goed bij de warme randzones: wanneer er niet goed is ingeregeld, kan er koudeval optreden. En dat merk je direct in de ruimte. Ook vloerverwarming moet zijn warmte goed kwijt kunnen in de ruimte. Voor het inregelen van vloerverwarming is het belangrijk dat je, per groep, instelbare flowmeters hebt. Hiermee stel je over elke groep de gewenste flow in: op basis van het gewenste vermogen per ruimte met de juiste Δt.
Dynamisch of statisch?
Waterzijdig inregelen is een kwestie van de juiste stappen doorlopen. Op basis van je warmteverliesberekening weet je de benodigde volumestroom van alle radiatoren of vloerverwarmingsgroepen. Om het debiet (de volumestroom) te borgen bij radiatoren, maak je gebruik van dubbelinstelbare radiatorkranen. Op dat moment regel je in volgens de statische methode.
Het kan echter zo zijn dat er drukverschil optreedt in de installatie, bijvoorbeeld omdat je op een bovenverdieping radiatoren opent en sluit. Dit drukverschil kun je opvangen door dynamische ventielen toe te passen. Deze ventielen kunnen het drukverschil opvangen en zorgen er altijd voor dat het ingestelde debiet wordt afgegeven en niet meer dan dat. De cv-pomp wordt dan op een constante druk gezet en zorgt voor minimale voordruk over de radiatorafsluiters. Op dat moment ben je dynamisch aan het inregelen. Goed om te weten: er zijn ook vloerverwarmingsverdelers op de markt met dynamische inregelventielen (voor vloerverwarming die wordt uitgevoerd met zoneregeling).
Wat zijn de voordelen?
Inregelen is een tijdrovende klus, maar de voordelen zijn groot. Het belangrijkste voordeel is dat het comfort omhoog zal gaan, omdat het afgiftesysteem sneller op temperatuur komt en beter de warmte afgeeft aan de ruimte. De grootste winsten in comfort en energieverbruik zijn te halen in gestapelde bouw. Omdat hier de verwarmingsstangen aanzienlijke lengtes en hoogtes kunnen bereiken, is het goed borgen van de volumestromen een absolute no-brainer. De investering in appendages en montagetijd is hier heel snel terugverdiend. Daarnaast zal het energieverbruik van het systeem (en dus de energiekosten) omlaag gaan, soms tot wel 15%. Ook zal een goede regeling de levensduur van de installatie ten goede komen. En tot slot belangrijk om te weten: het inregelen van een gebouwinstallatie is verplicht en levert direct besparing op.

Waterzijdig inregelen en de WkB
Bijkomend voordeel van waterzijdig inregelen is dat je de instellingen van je afgiftesysteem goed vast kunt leggen. Dit kan ook prima als bewijslast dienen wanneer er later onverhoopt discussies ontstaan. Bovendien is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (WkB) ingegaan op 1 januari 2024, waardoor je als bouwers en installateurs duidelijk moet vastleggen of de installatietechniek wel doet wat het belooft.
Meer weten over waterzijdig inregelen?
Ontdek het eenvoudig met deze handige hulpmiddelen:
- Radiatoren inregelen
Matthias Stukker vertelt je meer over waterzijdig inregelen van radiatoren in deze korte video. - Vloerverwarming inregelen
In deze video van 60 seconden legt Matthias Stukker uit waar je op moet letten bij het inregelen van vloerverwarming. - Infographic
Lees meer over waterzijdig inregelen in deze infographic.
Bied een complete oplossing voor een duurzaam binnenklimaat
Met de komst van hybride warmtepompen is het verduurzamen van woningen een stuk eenvoudiger geworden. Het selecteren en installeren van de juiste systemen vereist alleen wél extra expertise en de noodzaak om naar het grotere verduurzamingsplaatje te kijken. Wil je er zeker van zijn dat je de juiste warmtepomp selecteert en installeert? Volg dan de stappen in Warmtebron: de kern van elke duurzaamheidspuzzel en ontdek waar Rensa je nog meer bij kan ondersteunen, zoals een warmteverliesberekening of technisch advies.