Warmtebron: de kern van elke duurzaamheids­puzzel

Leg ook de verduurzamingspuzzel samen met Rensa voor een comfortabel en zo energiezuinig mogelijk binnenklimaat.

De puzzel van verduurzamen
Warmtebron

Oplossingen en advies voor een optimaal binnenklimaat

Met de komst van hybride warmtepompen is het een stuk eenvoudiger geworden om woningen te verduurzamen. Het selecteren en installeren van de juiste systemen vereist alleen wél extra expertise en de noodzaak om naar het grotere verduurzamingsplaatje te kijken. Wil je er als installateur zeker van zijn dat je het ‘puzzelstuk’ warmtebron op de juiste manier meeneemt in de verduurzamingspuzzel? Met ons stappenplan ‘zo selecteer je de juiste warmtepomp’ en onze bijpassende producten en diensten krijg je dat voor elkaar.

Stappenplan ‘zo selecteer je de juiste warmtepomp’

Stap 1: Inventariseren
Stap 1: Inventariseren

Om bij jouw klant de juiste warmtepomp te selecteren en installeren, maak je allereerst een inventarisatie. Je beantwoordt hiervoor de volgende vragen:

  • Wat zijn de wensen van de klant?
  • Hoeveel mensen wonen er in de woning?
  • Wil de klant – op termijn – ook kunnen koelen?
  • Heeft de klant – op termijn – verbouwplannen die invloed kunnen hebben op de keuze voor (het vermogen van) de warmtepomp?
  • Wat is het budget?
  • Wat is de bestaande situatie van je renovatieproject?
  • Wat is de isolatiegraad?
  • Is er ruimte voor een buffervat?
  • Is er ruimte voor een buitenunit?
  • Hoe zit het met de diameters van de leidingen?
  • Welke radiatoren hangen er?

Al deze vragen horen bij ‘een goed begin is het halve werk’.

Let op: dit stappenplan is specifiek gericht op de selectie en installatie van de juiste warmtepomp. Voor een integrale verduurzamingsaanpak neem je ook het stappenplan verduurzamen mee. Hier vind je onder meer onze handige routekaart naar energiebesparing, met meerdere wegen naar een energiezuinige woning: ketelvervanging, hybride warmtepompen, all-electric ready en tot slot all-electric. Ook vind je hier de RVO-streefwaarden voor woningisolatie bij verschillende woningtypes.

Stap 2: Selecteren
Stap 2: Selecteren

De volgende stap is de selectie van het juiste warmtepompsysteem. Je beantwoordt hiervoor de volgende vragen:

Hoeveel vermogen heeft de warmtepomp (minimaal) nodig?

Je voert hiervoor een warmteverliesberekening uit.

Wat wordt het afgiftesysteem?

Je leest er meer over in het kennisartikel Hybride warmtepomp? Afgiftesysteem onder de loep.

Wordt het een split of monoblock?

Beide systemen hebben hun specifieke voor- en nadelen. Je vindt hier meer informatie.

Stap 3: Installeren
Stap 3: Installeren

Nu je – samen met je klant – de keuze voor een warmtepomp heb gemaakt, ga je aan de slag met de installatie.

Om een optimaal werkend systeem te realiseren, voer je de volgende essentiële activiteiten uit:

Stap 4: Nazorg
Stap 4: Nazorg

De warmtepomp is geïnstalleerd. Tijd voor een goede oplevering én nazorg. Zeker bij lagetemperatuursystemen is het essentieel om aandacht te besteden aan een goede oplevering. En om periodiek te blijven monitoren of de installatie doet wat die moet doen. Goed (periodiek) onderhoud voorkomt zoveel mogelijk storingen. Je leest er meer over in het kennisartikel Goede nazorg begint bij een goede oplevering.

Tips en aandachtspunten bij de hybride warmtepomp

Check afgiftesysteem
Voorkom vervuiling systeemwater
Minimaliseer geluidsoverlast
Advies: buffervat
Toereikend leidingwerk?
Sneller werken?

Ondersteuning op maat

Advies nodig bij je verduurzamingsproject? De experts van Rensa denken graag met je mee.
Warmteverlies­berekening

Om te bepalen of een woning geschikt is voor een hybride warmtepomp, voer je een warmteverliesberekening uit. Hiermee bepaal je hoeveel vermogen de opwekker nodig heeft om aan de warmtevraag te voldoen. Met de warmteverliesberekening bereken je hoeveel warmte er theoretisch verloren gaat bij een buitentemperatuur van -10°C. De bron, opwekker en het afgiftesysteem vormen hierbij een drie-eenheid en moeten in balans zijn. Is dit niet het geval, dan werkt je systeem wel, maar functioneert het niet optimaal. Risico’s zijn een overgedimensioneerde warmtepomp die gaat pendelen, wat de levensduur niet ten goede komt. Of comfortklachten bij de eindgebruiker, doordat de opwekker juist te klein is. En last but not least: het energieverbruik van een installatie kan fors worden verminderd door een juiste selectie van de warmtepomp gebaseerd op een goede warmteverliesberekening.  

Laat een warmteverliesberekening maken

Overige berekeningen

Welk vermogen heeft de warmtepomp nodig om aan de warmtevraag te voldoen? Hoeveel PV-panelen zijn er nodig om het nieuwe elektriciteitsverbruik op te vangen bij een hybride warmtepomp? En hoeveel lagetemperatuur-radiatoren zijn er per ruimte nodig voor voldoende warmte? Voor een optimaal binnenklimaat zijn diverse berekeningen noodzakelijk. Deze berekeningen kan Rensa voor je uitvoeren.

Laat een berekening maken

Projectbegeleiding

Geen enkel project is hetzelfde. Elke woning heeft zijn unieke isolatiewaarden, kieren waardoor warmte weglekt en verschillende afgiftesystemen. Dat maakt elk project voor jou als installateur een nieuwe uitdaging. Daarom bekijken we graag samen met jou óp locatie wat jouw project precies nodig heeft. Of het nu gaat om een hybride warmtepomp of om andere systemen. Benieuwd?

Neem contact met ons op

Technisch advies

Ook voor technisch advies kun je bij ons terecht. Onze experts hebben jarenlange ervaring en denken graag met je mee. Vanaf het moment dat je een opdracht binnenkrijgt tot aan het voltooien van de installatie en zelfs daarna, tijdens onderhoud en storingen, zijn wij er voor jou. Jij bepaalt waar je onze hulp voor inschakelt. Of het nu gaat om het gehele proces van installatie, of om een specifiek aspect van (de installatie van) hybride warmtepompen. Interesse?

Neem contact met ons op

Geprefabriceerde SKID’s

Sneller werken en ook nog minder kans op installatiefouten? Het is al druk genoeg in de installatiebranche. Alles wat jouw werk makkelijker en sneller maakt, is mooi meegenomen. Om de installatie van je hybride warmtepompsysteem zo eenvoudig mogelijk te maken, vind je bij Rensa SKID’s. Dit zijn samenstellingen van producten die in een stalen frame geassembleerd zijn en als één geheel op de bouwlocatie afgeleverd worden. In die samenstellingen zitten alle onderdelen van jouw systeem verwerkt. Je hebt er minder vloeroppervlak voor nodig. En jij hoeft de SKID alleen maar te plaatsen en aan te sluiten, omdat alles vooraf al is gemonteerd. Gemakkelijker kunnen we het niet maken. Benieuwd?

Neem contact met ons op

Service en onderhoud

Goed (periodiek) onderhoud voorkomt zo veel mogelijk storingen. Preventieve vervanging kan ervoor zorgen dat installaties goed blijven functioneren. Bovendien weet jij bij preventief onderhoud vaak op voorhand welke onderdelen nodig zijn. Zo houd je jouw bus- en magazijnvoorraad makkelijker op peil. Met Rensa Refurbished en RFID heeft Rensa twee diensten die zorgen voor effectief voorraadbeheer én revisie van gebruikte onderdelen voor hergebruik als service-onderdeel. Zo kun jij elke dag meteen efficiënt aan de slag.

RFID

Door gebruik te maken van de RFID-oplossingen van Rensa krijg je grip op je voorraad. Want met RFID helpen wij je om precies dát in de servicebus te hebben wat je nodig hebt. Zelfs als je de voorraad en bestellingen compleet wilt optimaliseren en automatiseren ben je bij Rensa aan het juiste adres. Zo sta jij nooit met lege handen en jouw klant nooit in de kou.

Rensa Refurbished

Met Rensa Refurbished krijgen onderdelen die bij onderhoud of storingen zijn vervangen, dankzij een ultramodern revisieproces een tweede leven. Elk type onderdeel heeft zijn eigen revisieproces met speciaal ontwikkelde testapparatuur. Alle slijtagegevoelige onderdelen worden vervangen door nieuwe, de fabrieksparameters worden ingeladen en daarna wordt elk onderdeel uitvoerig getest. Een onderdeel van Rensa Refurbished is daarmee van dezelfde kwaliteit als een nieuw onderdeel.

Klik voor meer informatie

Inbedrijfstelling

Als bedrijf dien je BRL100-gecertificeerd (F-gassen) en als monteur BRL200-gecertificeerd te zijn voor het inbedrijfstellen van een warmtepompinstallatie. Heb je deze certificering niet of kom je tijd tekort? Rensa en haar zusterbedrijf Splitfix kunnen de volledige inbedrijfstelling voor je regelen. Splitfix verzorgt het aansluiten van koeltechnische leidingen, voert een lekdichtheidstest uit, vacumeert de installatie en stelt deze in bedrijf.

Ervaar hoe Rensa jou als installateur kan ontzorgen

Klantverhaal | Sankomij Installatietechniek over de samenwerking met Rensa

‘Het is voor ons echt een meerwaarde dat Rensa ook de 3D-tekeningen maakte”

Energielabel B, dat was het doel van zorgcentrum Berckelhof uit Eindhoven. Om dit te bereiken, moest de warmteopwekking aangepast worden naar hybride. Sankomij Installatietechniek B.V. uit Veldhoven vroeg Rensa om ondersteuning. Samen met Nathan bedachten Rensa-experts een slimme oplossing om het grote zorgcentrum te verduurzamen. Naast het advies en de levering van de producten tekende Rensa beide technische ruimtes uit in 3D. Peelen: “Het is voor ons echt een meerwaarde dat Rensa dit voor ons kan doen. Dit kunnen lang niet alle leveranciers.”

Warmtebron selecteren:
we denken met je mee!

Advies nodig bij een specifiek project? Vul je gegevens in en we nemen contact met je op. Dan leggen we samen de verduurzamingspuzzel voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Wat je kunt verwachten van Rensa:
We helpen je graag met je verduurzamingsprojecten!
Rensa helpt jou als installateur graag met je verduurzamings­projecten!
We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?