Koeling: een extra puzzelstukje bij verduurzaming

Leg ook de verduurzamingspuzzel samen met Rensa voor een comfortabel en zo energiezuinig mogelijk binnenklimaat

De puzzel van verduurzamen
Koeling
Add Your Tooltip Text Here

Verduurzamen? Zorg voor een passend koelsysteem

Als installateur weet je: woningen worden steeds beter geïsoleerd en temperaturen stijgen door klimaatverandering. Dat vraagt om koeloplossingen. Óók om onder de grenswaarde van TOjuli (onderdeel van de BENG-eisen) te blijven. Airconditioning en een warmtepomp met koelfunctie zijn beide een optie. Maar welke keuze maak je dan met en voor je klant? Dan kan best even puzzelen zijn.

Ons stappenplan ‘airco of warmtepomp met koelfunctie’ helpt je hierbij. Net als onze bijpassende diensten. En één plek met alles wat je nodig hebt voor zowel warmtepompkoeling als aircosystemen. 

Ontdek alvast ons koel-assortiment:
Stappenplan airco of warmtepomp met koelfunctie

Bespreek met je klant de (on)mogelijkheden van een warmtepomp met koelfunctie en een airco. Wil je klant bijvoorbeeld dat een binnentemperatuur van 21 °C mogelijk is terwijl het buiten 30°C is? Dan is een aircosysteem een logische keuze. Met een warmtepomp met vloerverwarming is de temperatuur in een woning namelijk best een paar graden lager te krijgen (zogenaamde passieve koeling) maar wordt het zeker niet zo koel als met een aircosysteem. Wel is diepere koeling én een aangename luchtvochtigheid te realiseren door actief [link naar tip: Passief of actief koelen met een warmtepomp?)] te gaan koelen. Wil je klant beide opties onderzoeken? Óók voor een mogelijke combinatie van beide systemen voor extra comfort én energiezuinigheid? Ga dan naar de volgende stap en bekijk of een warmtepomp met koelfunctie mogelijk is in de woning van de klant en/of aanpassingen mogelijk zijn. 

Een warmtepomp met koelfunctie verwarmt in de winter met lagetemperatuurverwarming en koelt in de zomer. Een woning is geschikt voor lagetemperatuurverwarming als de aanvoertemperatuur maximaal 45˚C is. Is dit niet het geval, dan zal de woning geïsoleerd moeten worden tot een netto warmtevraag van 43 kWh/m2.

Heeft je klant nog klassieke radiatoren in de woning? Dan zijn deze afgiftesystemen niet geschikt voor een warmtepomp met koelfunctie omdat deze werken op basis van verplaatsing van lucht. Bij koeling, met een aanvoertemperatuur van 18 °C, werkt dit niet. Omdat koele lucht simpelweg ‘stil’ blijft staan. Wil je klant overstappen op een (hybride) warmtepomp met koelfunctie, dan is het in dit geval essentieel om gebruik te maken van extra ondersteuningsventilatoren. De meest effectieve combinatie voor koeling via de (hybride) warmtepomp is echter met vloerverwarming. Is het ingewikkeld om vloerverwarming in te frezen in de woning van de klant? Dan kan droogbouw-vloerverwarming
vaak een oplossing zijn.

Voor een (hybride) warmtepomp moet het leidingwerk in de woning toereikend zijn om de grotere volumes aan cv-water te kunnen transporteren. Bij lagetemperatuurverwarming werk je namelijk met een kleinere delta T dan bij hogetemperatuurverwarming. Ter vergelijking: met een delta T van 5 °C (lagetemperatuurverwarming) heb je vier keer zo veel water nodig voor hetzelfde rendement als bij een delta T van 20 °C (hogetemperatuurverwarming). Een check op de toereikendheid van het leidingwerk is daarom essentieel. Ook adviseren we altijd een extra buffervat voor een correcte werking van het systeem.

Meer informatie over een buffertvat en de toereikendheid van het leidingwerk en vind je in stap 1 van ons 'stappenplan verduurzamen'.

Voor de opstelplaats van het buitendeel van de warmtepomp zijn er twee belangrijke aandachtspunten: geluid én de erfgrens. Volgens de nieuwe geluidseisen mag geluid overdag aan de erfgrens namelijk niet boven de 45 dB komen en ‘s nachts niet boven de 40 dB. Dit moet dus eerst onderzocht worden met een geluidsberekening. Goed om te weten: we hebben ook omkastingen voor buitenunits in het assortiment die een deel van het geluid kunnen afvangen. De genoemde geluidseisen gelden overigens ook voor het buitendeel van een aircosyteem.

Bij een warmtepomp met binnen- en buitendeel staat in de handleiding vaak een minimale en maximale afstand tussen de twee delen beschreven. Inventariseer met je klant of het mogelijk is om hierbinnen te blijven voor een optimale werking van de warmtepomp met koelfunctie. Dit lijkt een open deur, maar wordt nog best vaak vergeten.

Is een warmtepomp met koelfunctie mogelijk, dan kunnen de voor- en nadelen van een airco en warmtepomp met koelfunctie worden afgewogen. Zo is een airco geschikt voor comfortkoeling en is de temperatuur exact in te stellen, maar minder energiezuinig. Een warmtepomp met koelfunctie is daarentegen een duurzamere keuze maar bij passieve koeling alleen geschikt om te verkoelen: twee tot drie graden koeler. Bespreek dit soort zaken uitvoerig met je klant om verwachtingen te managen en teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Geschikt voor koelen?

Daarnaast zijn niet alle warmtepompen geschikt voor koeling. Het meest geschikt is een grondgebonden warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. Hierbij wordt water in het cv-systeem met hulp van het koude water uit de bodem met een temperatuur van circa 10 °C bijgemengd tot rond de 18° C waarna het door de vloerverwarming stroomt. Ook kunnen de meeste all-electric warmtepompen koelen. En is een lucht-water-warmtepomp een goede optie, zeker bij projecten waar je niet in de grond kunt boren en een brine-water-warmtepomp geen optie is.

Combineren kan ook!

Ook goed om te weten: steeds meer mensen kiezen voor een airco én warmtepomp met koelfunctie. Het merendeel van de tijd koel je dan - energiezuinig - met de warmtepomp en alleen op heel hete dagen met de airco.

Neem het onderhoudscontract mee in de gesprekken met je klant en benoem de voordelen zoals fabrieksgarantie en lagere energiekosten door een optimale werking van het systeem.

Tips en aandachtspunten bij koeling

Passief of actief koelen met een warmtepomp: zo werkt het
Neem ook luchtvochtigheid mee in de verduurzamingspuzzel
Voorkom condensvorming bij een vloerverwarmingssyteem
Zo behoud je comfort bij warmtepompsystemen met koelfunctie
Koelen via de vloer of convector
Verkoeling met ventilatielucht kan óók
Let op: nieuwe regelgeving rond TOjuli-eis
Let op de minimale en maximale lengte van je aircoleidingen
Single split airco of multi split? De voor- en nadelen op een rij

Checklist opname en installatie airco

Tab 1 [Onderwerp]
1. Type aircosysteem
3. Selecteer binnendeel(en)
4. Selecteer buitendeel(en)
5. Toebehoren en materialen

Zorg ervoor dat alle benodigde toebehoren en materialen aanwezig zijn:

Bestel bij Rensa

Zowel voor koelen met airco als koelen met een warmtepomp hebben we alle onderdelen in huis. Van units tot installatiemateriaal en serviceonderdelen.

Ondersteuning op maat

Advies nodig? De experts van Rensa denken graag met je mee.

Projectbegeleiding en technisch advies

De meeste kleine projecten zijn redelijk vanzelfsprekend. Zeker met behulp van onze configurator bepaal je bijvoorbeeld eenvoudig wat je nodig hebt. Je haalt alle benodigde onderdelen in ons uitgebreide assortiment en kunt vervolgens snel met de installatie aan de slag. Maar er zijn ook genoeg ingewikkelde projecten. Speciaal daarvoor biedt Rensa projectbegeleiding aan. Onze technische experts gaan met je mee naar je locatie en bepalen samen met jou wat er nodig is en hoe je dat gaat realiseren. Van begin tot eind kun je van ons goede ondersteuning en uitgebreid advies verwachten. Daarbij geef je uiteraard zelf aan wat je precies nodig hebt en wat niet. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Vul het formulier in of neem rechtstreeks contact op met je vertegenwoordiger. De experts van Rensa staan klaar om je verder te helpen!

Hulp bij koellastberekeningen

Koellastberekeningen voor eenvoudige projecten
Voor kleinere projecten, zoals bijvoorbeeld een aircosysteem in een slaapkamer of kantoortje aan huis, maak je gebruik van onze configurator. Daar voer je een aantal basisgegevens in, zoals het oppervlak en de hoogte van de ruimte. De configurator maakt vervolgens een koellastberekening en vertelt je welke aircosystemen geschikt zijn. Dat werkt gemakkelijk en snel.
Ontdek het zelf!

Ga naar de configurator

Koellastberekeningen voor complexere projecten
Werk je bijvoorbeeld aan de transformatie van een kantoorpand naar woningen, dan moet je met best wat factoren rekening houden bij de selectie van een aircosysteem. De koellastberekening die je hiervoor nodig hebt, is lastig zelf uit te voeren. Het kost bovendien veel tijd en je hebt er speciale software voor nodig. Heb je die niet? Dan kan Rensa dit voor je overnemen.

Vul het formulier in of neem rechtstreeks contact op met je vertegenwoordiger. De experts van Rensa staan klaar om je verder te helpen!

Hulp bij inbedrijfstelling

Om te mogen werken aan koel- en klimaatregelingsapparatuur waarbij gefluoreerde broeikasgassen of gereguleerde stoffen vrij kunnen komen, moet je gecertificeerd zijn. Zowel jij als installateur (BRL200-certificaat) als het bedrijf waar je voor werkt (BRL100-certificaat) en de gereedschappen die je gebruikt moeten gekalibreerd zijn. Veel bedrijven en installateurs hebben deze certificaten, ook wel bekend als F-gassencertificaten, (nog) niet. Normaal zou je een collega-installateur vragen om even bij te springen, maar vanwege de drukte gaat dat vaak niet. Je gaat de klant ook geen half systeem opleveren. Daarom kun je via Rensa Splitfix inschakelen. De gecertificeerde monteurs van Splitfix zijn speciaal voor Rensa-klanten altijd op korte termijn beschikbaar om de inbedrijfstelling van je aircosysteem van je over te nemen.

Je kunt de inbedrijfstelling meebestellen bij de aankoop van je airco in onze webshop, dan neemt Splitfix automatisch contact met je op. Ook kun je natuurlijk het formulier invullen of rechtstreeks contact opnemen met je vertegenwoordiger. Rensa staat klaar om je verder te helpen!

Klantverhaal | Inventor-airco’s van Rensa: ‘Een heel goed alternatief’

“Goede support en een prima prijs-kwaliteitsverhouding.” Vraag Daan Hoogstra van Daan Installatie uit Sneek naar de beste eigenschappen van de Inventor-airconditionings van Rensa en dit is zijn antwoord. De Inventor-airco’s hebben meer voordelen, weet Hoogstra die al bijna 25 jaar in de installatiebranche werkzaam is.”

Koelproject:
we denken met je mee!

Advies nodig bij een specifiek koelproject? Vul je gegevens in en we nemen contact met je op. Dan leggen we samen de verduurzamingspuzzel voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Wat je kunt verwachten van Rensa:
We helpen je graag met je (ver)koelingsprojecten!
Rensa helpt jou als installateur graag met je verduurzamings­projecten!
We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?