Rensa Logo
Even puzzelen

Koelen met een lucht-water-warmtepomp

Monoblock uitvoering

Koeling is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Dat kan natuurlijk met een aircosysteem, maar ook een lucht-water-warmtepomp is vaak een (energiezuinige) optie. Wel zijn er aandachtspunten om rekening mee te houden als installateur. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Koeling wordt steeds belangrijker nu huizen beter geïsoleerd worden. Toch denken klanten vaak niet aan koelen met een lucht-water-warmtepomp. Terwijl ze wél op zoek zijn naar comfort en energiezuinigheid. Een lucht-water-warmtepomp heeft beide in zich. En is zeker een goede keuze bij projecten waar je niet in de grond kunt boren en een brine-water-warmtepomp dus geen optie is. Toch zijn er wel wat aandachtspunten om rekening mee te houden als installateur. De experts van Rensa hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

 

Koelen met een lucht-water-warmtepomp? Let dan op de volgende punten:

 

1. Voorkom condensvorming

Koel je met een vloerverwarmingssysteem, dan wil je voorkomen dat er condens ontstaat op de vloer. Voor de vloertemperatuur is in de regel 18 °C een veilige temperatuur om condensvorming te voorkomen. Bij extreem warm weer – wat we steeds vaker meemaken – bevat de lucht echter zo veel vocht dat condensatie al bij een hogere temperatuur kan optreden. Het dauwpunt ligt dan boven de 18 °C. Om er zeker van te zijn dat er geen condens ontstaat, kun je een dauwpuntregeling toepassen. Die meet de relatieve vochtigheid (RV), bepaalt het dauwpunt en past aan de hand hiervan de watertemperatuur aan voor afgifte.

 

2. Zorg voor een toereikend afgiftesysteem

Een juist afgiftesysteem is essentieel voor een optimale werking van de warmtepomp. Bij deze zogenaamde lagetemperatuurverwarming (LTV) wordt meestal gebruikgemaakt van vloer- en wandverwarming. Hierbij is de gehele vloer of wand eigenlijk een verwarmingselement. Doordat dit oppervlakte vele malen groter is dan bij conventionele afgiftesystemen – zoals de klassieke radiator – kan de watertemperatuur lager zijn. De meest effectieve combinatie voor koeling via de lucht-water-warmtepomp is in elk geval met vloerverwarming. 

Nog een belangrijk aandachtspunt: is het afgiftesysteem in de woning van de klant nog uitgevoerd met radiatoren? Dan zijn deze afgiftesystemen niet geschikt voor een warmtepomp met koelfunctie omdat deze werken op basis van verplaatsing van lucht. Bij koeling, met een aanvoertemperatuur van 18 °C, werkt dit niet. Omdat koele lucht simpelweg ‘stil’ blijft staan. Wil je klant overstappen op een (hybride) warmtepomp met koelfunctie, dan is het in dit geval essentieel om gebruik te maken van extra ondersteuningsventilatoren.

 

3. Onderzoek mogelijke geluidsoverlast 

Koelt je klant met een lucht-water-warmtepomp, dan draait de pomp (bijna) de hele zomer lang. Dat veroorzaakt geluid. Zitten mensen in die periode veel buiten, dan kan dat als storend ervaren worden. Bij het buitendeel van de installatie moet je als installateur bovendien rekening houden met de wet- en regelgeving omtrent geluid. In het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL), het vroegere Bouwbesluit, is vastgelegd dat de geluidsdruk overdag maximaal 45 db(A) op de erfgrens mag zijn. Ga je die grens niet over met de buitenunit? Maak zelf de berekening of laat het onderzoeken, zodat je zeker weet dat je aan het Bouwbesluit voldoet. Goed om te weten: er zijn zogenaamde geluiddempende omkastingen, die het geluid kunnen verminderen.

 

4. Bespreek de kosten voor koelen

Wil jouw klant koelen met een lucht-water-warmtepomp, dan heeft dat gevolgen voor zijn energierekening. Voor een gemiddelde woning van circa 100 m2 is een gebruiker rond de € 200,- per jaar kwijt aan extra energie om de pomp te laten koelen. Kiest je klant voor pv-panelen, dan is deze energie eventueel zelf op te wekken. Met een paneel of drie wordt de elektriciteit voor de pomp duurzaam opgewekt en is het gebruik energieneutraal. Bepaal op basis van de wensen van je klant wat de beste keuze is.

 

5. Bespreek met je klant de verschillen met een aircosysteem 

Hoewel je met een lucht-water-warmtepomp kunt koelen, zijn er wel degelijk verschillen met de werking van een airconditioningsysteem. Zo is bij een aircosysteem de temperatuur exact in te stellen, wat niet het geval is bij een warmtepomp met koelfunctie. Daarentegen is een warmtepomp met koelfunctie weer een duurzamere keuze dan een aircosysteem. Kiest je klant uiteindelijk voor een airco, benoem dan wel het belang van een goede luchtbevochtiger voor een optimaal binnenklimaat. Iets wat bij een lucht-water-warmtepomp al aanwezig is in het systeem.

 

Koelen met een lucht-water-warmtepomp? Maak het jezelf makkelijk!

Een lucht-water-warmtepomp is een goed alternatief als je geen brine-water-warmtepomp kunt plaatsen. Voor jou als installateur kan het echter best even puzzelen zijn om een warmtepomp met koelfunctie op een optimale manier in te zetten. Laat je daarom ondersteunen door Rensa. Wij kijken met je mee om de juiste warmtepomp voor je project te selecteren. Adviseren over de wet en regelgeving en het juiste afgiftesysteem. En wil je bijvoorbeeld weten hoeveel pv-panelen je moet adviseren om de extra kosten van de koelende lucht-water-warmtepomp te dekken? Ook dat zoeken we graag voor je uit. Benieuwd wat we allemaal voor je kunnen betekenen?

De puzzel van verduurzamen: elk stukje telt
Ook bij de keuze voor koelvoorzieningen geldt dat alle onderdelen – ofwel puzzelstukjes – van het binnenklimaat goed op elkaar moeten worden afgestemd zodat ze kunnen bijdragen aan een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Zo is het van belang om te controleren of een warmtepomp voldoende vermogen heeft voor de koelvraag van de klant. En is het letterlijk van levensbelang om goed te ventileren. Zéker in een goed geïsoleerde woning.

Lees meer over de puzzel van verduurzamen en onze producten en diensten

De puzzel van verduurzamen
Koelen
Ventileren
Afgiftesysteem
Isoleren
Warmtebron
Energie opwekken
Lees ook onze andere artikelen
kennisitem Isoleren
IsolerenVentileren
Isoleren? Zo verbeter je de ventilatie!

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Maar hoe verbeter je de …

Lees meer
Kennisitem Ventilatieregeling
IsolerenVentileren
Welke ventilatieregeling kies je?

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Maar welke ventilatieregeling kies je …

Lees meer
Airco in bedrijf stellen
IsolerenKoelen
6 tips voor het installeren van airco’s

Koeling is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Zeker in de zomer, als het buiten warm …

Lees meer
We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?