Home Isolatie: het eerste puzzelstukje bij verduurzaming
Isolatie: het eerste puzzelstukje bij verduurzaming
Leg ook de verduurzamingspuzzel samen met Rensa voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.
Het begint met isolatie
Een woning isoleren is altijd goed, want je beperkt er het warmteverlies en het benodigd verwarmings- vermogen mee. Hoeveel er geïsoleerd moet worden om de stap naar lage temperatuurverwarming te maken, is per woning verschillend. RVO heeft een standaard en streefwaardwaarden voor verschillende woningtypes in kaart gebracht.
Warmtevraag
Om een woning van na 1945 geschikt te maken voor lage temperatuurverwarming, een aanvoertemperatuur van maximaal 50 ̊C, zullen eensgezinswoningen geïsoleerd moeten worden tot een netto warmtevraag van 43 kWh/m2. Dit kan door het dak, de gevel en de vloer te isoleren, het glas in ramen en deuren te verduurzamen, de kierdichting te verbeteren en/of het ventilatiesysteem aan te
passen. Hoewel in bestaande bouw niet altijd praktisch toepasbaar, zorgt een gebalanceerd vraaggestuurd ventilatiesysteem ook voor minder warmteverlies. Via raamroosters aangezogen frisse lucht moet immers altijd opgewarmd worden.
Vanaf 1995 is de energieprestatie-eis EPC opgenomen in het Bouwbesluit. Vanaf dat bouwjaar zijn woningen dusdanig energiezuinig geworden dat met enkele kleine verbeteringen de stap naar lage temperatuurverwarming eenvoudiger te maken is.
Streefwaarden
Wil je het helemaal goed voor elkaar hebben, heeft RVO ook streefwaarden geformuleerd, die vooral bedoeld zijn wanneer delen van woningen verduurzaamd worden. Grofweg kun je aannemen dat een woning bij een gemiddelde RC-waarde van 3,5 aan de minimum eisen voor de stap naar lage temperatuur verwarming voldoet. De ultieme streefwaarden voor bijvoorbeeld dak (RC 8) en gevel (RC 6) zijn echter een stuk hoger.
Warmteverliesberekening
Een warmteverliesberekening is altijd een prima uitgangspunt voor een integraal stappenplan voor verduurzaming. Een warmteverliesberekening is een berekening waarbij aan de hand van de isolatiegraad, het ventilatieverlies en het infiltratieverlies het benodigde vermogen om een woning te verwarmen wordt vastgesteld. Met die uitkomst kun je als woningeigenaar, bouwer of installateur aan verschillende knoppen draaien om tot een energiezuinige en comfortabele woning te komen.
Een warmteverliesberekening maken kan voor jou als installateur een uitdaging zijn, vooral als je dit niet regelmatig doet. Het kost relatief veel tijd en vereist kostbare software. Bespaar jezelf tijd en moeite en laat je warmteverliesberekening snel en eenvoudig uitvoeren door Rensa!