Even puzzelen

Hybride warmtepomp: afgiftesysteem onder de loep

Een van de sleutels naar het verduurzamen van bestaande woningen is het installeren van een hybride warmtepomp. Welke keuzes kun je maken als het gaat om het afgiftesysteem? Ontdek waardevolle tips die je kunnen helpen bij het maken van deze keuze.

 

Duurzaam binnenklimaat

Bij het verduurzamen van woningen wordt door je klanten vaak meteen gedacht aan een hybride warmtepomp. Als installateur begrijp je als geen ander dat er wel wat meer bij komt kijken dan alleen de plaatsing van die warmtepomp. Het zorgen voor een hierbij passend afgiftesysteem is een essentieel onderdeel. Moet het bestaande afgiftesysteem worden vervangen? Combineer je de hybride warmtepomp met radiatoren, vloerverwarming of een ander afgiftesysteem? Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

 

Voer een warmteverliesberekening uit

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je kijkt naar de juiste hybride warmtepomp en het juiste afgiftesysteem, is het essentieel om een warmteverliesberekening uit te voeren. Door relevante factoren, zoals isolatiewaarden van het dak, vloer, gevels en beglazing nauwkeurig in kaart te brengen, kun je het benodigde vermogen van het systeem bepalen. Neem de tijd voor deze stap, het zal zich terugbetalen in het uiteindelijke resultaat. Maak je alleen een grove inschatting in de woning, dan bestaat de kans dat de hybride warmtepomp aanzienlijk meer energie (gas of stroom) gebruikt dan de bedoeling is en je een ontevreden klant krijgt.

 

Selecteer het juiste afgiftesysteem

Op basis van de warmteverliesberekening en de elektriciteitsaansluiting wordt bepaald of een hybride of all electric ready hybride warmtepomp in de woning kan. Vaak zal het bestaande afgiftesysteem (meestal radiatoren) behouden kunnen blijven, soms dient deze echter vervangen of aangepast te worden. Je kijkt daarbij naar het afgegeven vermogen van de bestaande radiatoren bij de gewenste ruimte- en (lagere) aanvoer-temperatuur. Het maximale vermogen van de door jou gekozen (hybride) warmtepomp staat altijd duidelijk aangegeven in de selectietabellen die je bij je warmtepomp geleverd krijgt.

 

Radiatoren, convectoren of vloerverwarming?

Het behouden van het bestaande afgiftesysteem heeft over het algemeen de voorkeur, aangezien dit de minst ingrijpende optie is voor je klant. Echter, als vervanging nodig is vanwege onvoldoende vermogen, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar, zoals grotere radiatoren, lagetemperatuur-radiatoren, radiatorventilatoren plaatsen, convectoren en vloer-, wand- of plafondverwarming.

Bij de keuze tussen radiatoren en convectoren voor een hybride warmtepomp spelen vooral esthetische overwegingen een rol. Wat vindt jouw klant het mooist? Voor bijvoorbeeld een glazen pui zijn convectoren vaak esthetisch aantrekkelijker.

Lagetemperatuur-radiatoren sturen alle warmte eerst naar de voorplaat, waardoor gebruikers onder andere meer stralingswarmte ervaren. Dit zorgt voor een comfortabele warmtebeleving en kan zelfs leiden tot een lager energieverbruik. Dit komt vanwege een verlaagd warmteverlies aan de muurzijde en omdat gebruikers de verwarming op een minder hoge ruimtetemperatuur zullen instellen.

Als je volledig vrij bent in de selectie van het afgiftesysteem, overweeg dan altijd vloerverwarming (of eventueel wand- of plafondverwarming). Dit biedt het grootste verwarmingsoppervlak en geeft je klant meer vrijheid in de inrichting van de ruimte, omdat er geen radiatoren of convectoren aanwezig zijn. In vloerverwarming bestaat er het zogenaamde droogbouw-systeem en infrezen van sleuven in een bestaande betonvloer of een combinatie hiervan.

 

Optimaliseer de inregeling van het afgiftesysteem

Zodra je het juiste afgiftesysteem hebt gekozen, is het belangrijk om ook de dimensionering van de bestaande voedingsleidingen en de inregeling niet te vergeten. Hiermee zorg je ervoor dat het water op de juiste plek en in de juiste hoeveelheid wordt verspreid. Het nalaten van een goede inregeling kan resulteren in ongelijkmatige verwarming, waarbij ruimtes dicht bij de warmtepomp snel warm worden terwijl ruimtes verder weg moeite hebben om op te warmen.

Door gebruik te maken van (dynamische) inregelventielen kun je dit probleem oplossen en ervoor zorgen dat de warmte onder alle omstandigheden gelijkmatig wordt verdeeld. Dit resulteert in een comfortabel binnenklimaat en een efficiënte werking van het systeem.

Zelfs als je ervoor kiest om de bestaande radiatoren te behouden, is het van belang om hierop te letten. Het correct inregelen van bestaande afgiftesystemen vereist dubbel instelbare kranen. Mocht deze functionaliteit nog niet aanwezig zijn, dan kun je deze eenvoudig toevoegen voor een optimale werking van het systeem.

 

Bied een complete oplossing voor een duurzaam binnenklimaat 

Als installateur speel je een belangrijke rol in het realiseren van een duurzaam binnenklimaat voor jouw klant. Bij Rensa begrijpen we de uitdagingen waar je mee te maken hebt, we staan klaar om je te ondersteunen met een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige producten en deskundig advies. Of je nu wat hulp kunt gebruiken met het maken van berekeningen, advies wilt over welk afgiftesysteem het best past bij jouw project, legplannen nodig hebt voor de nieuwe vloerverwarming of andere uitdagingen hebt. Samen kunnen we de puzzel van verduurzamen leggen en jouw klanten voorzien van een comfortabel en energiezuinig huis. Ontdek vandaag nog hoe wij jou kunnen helpen bij jouw volgende project.

De puzzel van verduurzamen: elk stukje telt
Het afgiftesysteem is een belangrijk puzzelstuk binnen de puzzel van verduurzamen. Maar niet het enige! Neem daarom ook isoleren, ventileren, energie opwekken, koelen en de juiste inzet van warmtebronnen mee in een (renovatie)project. Wij helpen je daar graag bij. Met producten, diensten en handige stappenplannen en checklists. Zo realiseer je in één keer een goed werkend systeem, minder herhaalbezoeken en tevreden klanten. Wie wil dat nou niet?

Lees meer over de puzzel van verduurzamen en onze producten en diensten

Lees ook onze andere artikelen
IsolerenVentileren
De ventilatieberekening: een essentieel handvat, maar blijf alert!

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Om te voldoen aan de ...

Lees meer
kennisitem Isoleren
IsolerenVentileren
Isoleren? Zo verbeter je de ventilatie!

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Maar hoe verbeter je de ...

Lees meer
Kennisitem Ventilatieregeling
IsolerenVentileren
Welke ventilatieregeling kies je?

Ventileren is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Maar welke ventilatieregeling kies je ...

Lees meer
We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?