Rensa Logo

Afgiftesysteem: de hoekstukjes bij de puzzel van verduurzaming

Leg ook de verduurzamingspuzzel samen met Rensa voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

De puzzel van verduurzamen
Afgiftesysteem
Add Your Tooltip Text Here

Radiatoren, convectoren of vloerver­warming?

In een tijd waarin duurzaamheid centraal staat, is de keuze voor een hybride warmtepomp een logische stap richting een energiezuinige woning. Het zorgen voor een daarbij passend afgiftesysteem is een essentieel onderdeel. Op deze pagina verkennen we de verschillende opties en delen we waardevolle inzichten om je te helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw project.

Start met de warmteverlies­berekening

Maak, indien mogelijk, altijd een warmteverliesberekening, hiermee bepaal je hoeveel vermogen de opwekker nodig heeft om aan de warmtevraag te voldoen. Ook is de berekening van belang bij de keuze voor het afgiftesysteem en het noodzakelijke inregelen ervan.

Met de warmteverliesberekening bereken je hoeveel warmte er theoretisch verloren gaat bij een buitentemperatuur van -10°C. De opwekkers en het afgiftesysteem moeten in balans zijn. Zo niet, dan werkt je systeem, maar gebruikt het meer energie dan gewenst.

Met een warmteverliesberekening kan het energieverbruik van de installatie fors worden verminderd. Een overgedimensioneerde warmtepomp zal gaan pendelen, wat de levensduur aanzienlijk verkort. Een warmtepomp die te klein is zorgt voor comfortklachten en een hogere energierekening dan nodig.

Tips en aandachtspunten bij afgiftesystemen

Evalueer het bestaande afgiftesysteem
Test de bestaande radiatoren
Ventilatoren voor snellere opwarming
Evaluatie van leidingwerk
Koelmogelijkheden van lagetemperatuur-radiatoren

Alles voor je afgiftesysteem

Bij Rensa vind je álles voor het installeren van het afgiftesysteem. Ontdek het zelf!

Ondersteuning op maat

Advies nodig bij de installatie van je afgiftesysteem? De experts van Rensa denken graag met je mee.

Lagetemperatuur-radiatoren

LT-radiatoren werken hetzelfde als ‘traditionele’ radiatoren, alleen kan de aanvoertemperatuur van het water van de cv-ketel veel lager zijn. Een standaard lage temperatuur radiator heeft doorgaans een groter afgifte-oppervlak, 2 of 3 platen met lamellen ertussen om de warmte af te geven en bevat minder water. De lamellen vergroten het contact met de lucht en werken als warmtewisselaar.

Bij een LT-radiator gaat alle warmte als eerste naar de voorplaat van de radiator en pas daarna naar de achterplaat zoals bij gewone radiatoren. Gebruikers ervaren daardoor meer stralingswarmte en zetten vaak de verwarming minder hoog, wat scheelt in de kosten.

Ontdek ons assortiment radiatoren

Convectoren

Bij de keuze tussen radiatoren en convectoren is het van belang om de esthetische voorkeuren van de klant mee te nemen. Convectoren kunnen bijvoorbeeld een betere optie zijn voor ruimtes met grote glazen puien.

Ontdek onze convectoren

Vloerverwarming

Vloerverwarming biedt het grootste verwarmingsoppervlak en geeft klanten meer vrijheid bij het inrichten van hun ruimtes, aangezien ze geen rekening hoeven te houden met de plaatsing van radiatoren of convectoren. Is het ingewikkeld om vloerverwarming in te frezen in de woning van de klant? Dan kan droogbouw-vloerverwarming vaak een oplossing zijn.

Vloerverwarming­sconfigurator

Snel en eenvoudig een goede materiaallijst voor vloerverwarming maken die kan dienen voor offerte of bestelling? Met de vloerverwarmingsconfigurator van Rensa kun je zelf een vloerverwarmingssysteem samenstellen. Met deze online configurator voer je de gebouwgegevens in en selecteer je kenmerken waarmee uiteindelijk een materiaallijst op maat samengesteld wordt. De materiaallijst kan opgeslagen worden als offerte of bestelling in de bestelomgeving op rensa.nl. Je bespaart tijd bij het maken van een berekening of offerte.

Ga naar de vloerverwarmingsconfigurator

Klantverhaal I 'De bewoners zitten er behaaglijker bij én het scheelt ze financieel'

De installaties van appartementencomplexen Weijenberg in Hoensbroek waren aan vervanging toe. Om het pand nog langer door te exploiteren, koos Vincio Wonen voor een grote onderhoudsbeurt van alle 209 appartementen. Mede door het plaatsen van de ECO-radiatoren van Henrad krijgen de bewoners straks meer comfort in hun woning én het scheelt in de portemonnee van de bewoners.

Afgiftesysteem selecteren:
we denken met je mee!

Advies nodig bij een specifiek project? Vul je gegevens in en we nemen contact met je op. Dan leggen we samen de verduurzamingspuzzel voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Wat je kunt verwachten van Rensa:
We helpen je graag met je verduurzamingsprojecten!
Rensa helpt jou als installateur graag met je verduurzaming­sprojecten!
We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?