Rensa Logo

Verduurzamen is puzzelen: elk stukje telt

Leg ook de verduurzamingspuzzel samen met Rensa voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

De puzzel van verduurzamen
Koelen
Ventileren
Afgiftesysteem
Isoleren
Warmtebron
Energie opwekken
Verduurzamen? Kies als installateur voor een integrale aanpak!

Hoe realiseer je als installateur bij renovatieprojecten een energiezuinig en comfortabel binnenklimaat voor je klant? Met deze vraag houden we ons bij Rensa dagelijks bezig. Ons antwoord: kies voor een integrale aanpak. Waarbij je de zes elementen – ofwel puzzelstukjes – van het binnenklimaat standaard meeneemt: isoleren, ventileren, de selectie van de juiste warmtebron, optimalisatie van het afgiftesysteem, energie opwekken en koelen. Op deze manier help jij je klant om in één keer een goed werkend binnenklimaatsysteem te realiseren. En heb jij als installateur minder herhaalbezoeken. Hoe het werkt? Volg de puzzelstukjes in ons stappenplan verduurzamen. Natuurlijk staan de experts van Rensa ook voor je klaar om waar nodig te ondersteunen met bijpassende diensten en producten.

Een goed gelegde verduurzamingspuzzel leidt tot:

Stappenplan verduurzamen: zo leg je de puzzel

Krijg je als installateur een algemene verduurzamingsvraag of specifieke vraag over bijvoorbeeld de installatie van een (hybride) warmtepomp? Met onderstaande stappen pak je het goed en efficiënt aan.

Stap 1: inventariseren
Stap 1: inventariseren

Wat is de bestaande situatie van je renovatieproject? Wat is de isolatiegraad? Is er ruimte voor een buffervat? Hoe zit het met de diameters van de leidingen? Welke radiatoren hangen er? Wat zijn de wensen van de klant en wat is het budget? Al deze vragen horen bij ‘een goed begin is het halve werk’.

Tips en aandachtspunten

Stap 2: isolatie verbeteren
Stap 2: isolatie verbeteren

Een woning isoleren is áltijd goed, want je beperkt er het warmteverlies en het benodigd verwarmings- vermogen mee. Hoeveel er geïsoleerd moet worden om de stap naar lagetemperatuurverwarming te maken, is per woning verschillend. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een standaard en streefwaarden voor verschillende woningtypes in kaart gebracht.

Isoleren puzzelstukje
Stap 3: ventilatie optimaliseren
Stap 3: ventilatie optimaliseren

Bij een verduurzamingsproject hóren isoleren en ventileren hand in hand te gaan voor een gezond binnenklimaat. Toch wordt ventilatie nogal eens over het hoofd gezien doordat de focus van de woningeigenaar vaak op isoleren ligt en de vervanging van cv-ketels voor (hybride) warmtepompen. Neem ventilatie – om gezondheidsklachten en schimmelplekken te voorkomen en aan wettelijke eisen te voldoen – daarom áltijd mee in de verduurzamingspuzzel.

Ventileren puzzelstukje

Tips en aandachtspunten

Bij Rensa hebben we alles in huis voor jouw ventilatieproject. Van wtw-systemen tot filters en ventilatoren. En hulp bij berekeningen en systeemontwerpen. Samen leggen we de puzzel om in één keer een goed werkend systeem bij je klant te installeren.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Stap 4: selecteren van de juiste warmtebron
Stap 4: selecteren van de juiste warmtebron

Welke warmtebron kies je? Hierbij houd je rekening met de wensen (op termijn) van de klant en de mogelijkheden en onmogelijkheden van de woning. Zo is een lucht-water-warmtepomp een goede keuze bij projecten waar je niet in de grond kunt boren en een brine-water-warmtepomp dus geen optie is. Ook handig: onze routekaart naar energiebesparing met aandachtspunten bij zowel een hybride warmtepomp als all-electric ready en all-electric.

Warmtebron puzzelstukje

Tips en aandachtspunten

Bij Rensa hebben we alles in huis voor jouw (hybride) warmtepompsystemen. Van boilers tot wtw-systemen en filters en ventilatoren. Ook staan de experts van Rensa voor je klaar voor berekeningen, systeemontwerpen en andere ondersteuningsvragen. Samen leggen we de puzzel om in één keer een goed werkend systeem bij je klant te installeren. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Stap 5: optimaliseren van het afgiftesysteem
Stap 5: optimaliseren van het afgiftesysteem

Bij verduurzamingsprojecten is een geschikt afgiftesysteem van groot belang. Zo is vloerverwarming beneden bijvoorbeeld een optie voor een goed werkend hybride of all-electric warmtepompsysteem. De warmtepomp kan hierdoor rustiger draaien en een goed rendement (COP) halen. Ook moeten radiatoren geschikt zijn voor de lage aanvoertemperaturen van de warmtepomp. Is de capaciteit te krap is, dan kunnen ventilatoren op de radiatoren of convectoren een uitkomst bieden.

Afgiftesysteem puzzelstukje

Tips en aandachtspunten

Bij Rensa hebben we alles in huis op het gebied van vloerverwarming, radiatoren en convectoren. Van lagetemperatuur (design) radiatoren tot (elektrische) convectoren en infrarood panelen. En hulp bij berekeningen en systeemontwerpen. Samen leggen we de puzzel om in één keer een goed werkend systeem bij je klant te installeren. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Stap 6: energie opwekken en gebruiken
Stap 6: energie opwekken en gebruiken

Zonne-energie biedt veelbelovende mogelijkheden om woningen te verduurzamen zonder concessies te doen aan comfort. Als installateur kun je jouw klanten begeleiden op deze reis naar een groenere toekomst door hen te informeren over de voordelen en mogelijkheden van deze geavanceerde technologie.

Energie opwekken puzzelstukje

Tips en aandachtspunten

Bij Rensa hebben we alles in huis op het gebied van pv-systemen. Van pv-panelen tot zonneboilers. En aanvullende diensten zoals berekeningen, systeemontwerpen en meekijken op locatie. Samen leggen we de puzzel om in één keer een goed werkend systeem bij je klant te installeren. 

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Stap 7: een passend koelsysteem kiezen
Stap 7: een passend koelsysteem kiezen

Als installateur weet je: woningen worden steeds beter geïsoleerd en temperaturen stijgen door klimaatverandering. Dat vraagt om koeloplossingen. Óók om onder de grenswaarde van TOjuli (onderdeel van de BENG-eisen) te blijven. Airconditioning en warmtepompen met koelfunctie zijn beide een optie. Maar welke keuze maak je dan met en voor je klant? Ons stappenplan ‘airco of warmtepomp met koelfunctie’ helpt je hierbij.

Benieuwd wat we nog meer voor jou kunnen betekenen?

Koelen puzzelstukje

Tips en aandachtspunten

Benieuwd wat we nog meer voor jou kunnen betekenen?

Alles voor je verduurzamings­project

Bij Rensa vind je álles voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Ontdek het zelf!

Bekijk ons assortiment Ventilatie en WTW-systemen
Bekijk ons assortiment Airconditioning
Bekijk ons assortiment Warmtepompen
Bekijk ons assortiment Radiatoren en convectoren
Assortiment vloerverwarming
Bekijk ons assortiment Vloerverwarming
Bekijk ons assortiment Zonlichtsystemen
Leidingsystemen
Bekijk ons assortiment Leidingsystemen

Ondersteuning op maat

Advies nodig? De experts van Rensa denken graag met je mee

Technisch advies

Met hulp van de experts van Rensa kun je elk verduurzamingsproject aan. Onze ervaren ontwerpers, tekenaars en modelleurs werken met de nieuwste software en weten in elke situatie raad. Onze technische specialisten kunnen fungeren als klankbord, zodat je voor elk project samen tot de beste oplossing met het hoogste rendement komt. Ook ben je bij Rensa aan het juiste adres voor onder meer rekenwerk en tekenwerk in Revit en AutoCAD, warmteverlies- en koellastberekeningen en opname van projecten.

Vul het formulier in of neem rechtstreeks contact op met je vertegenwoordiger. De experts van Rensa staan klaar om je verder te helpen!

Ondersteuning bij systeemontwerpen

Welk ventilatiesysteem pas je toe bij je verduurzamingsproject? Die vraag is bij ieder nieuw project weer aan de orde. Je maakt altijd een ventilatieplan, waarin je de volgende stappen uitwerkt:

  • Je begint bij de tekening van de woning.
  • Voor elke ruimte in de woning bereken je de minimaal benodigde luchthoeveelheid.
  • Je houdt rekening met de aanvullende eisen of wensen van bewoners.
  • Je geeft per ruimte de toevoer- en afzuigpunten aan.
  • Je geeft een advies over de toe te passen ventilatie-unit. 

Je kunt als installateur het ventilatieplan zelf maken, maar je ook laten ondersteunen door Rensa. Door mee te kijken of een compleet systeemontwerp voor je te ontwikkelen. Net wat jij nodig hebt.

Vul het formulier in of neem rechtstreeks contact op met je vertegenwoordiger. De experts van Rensa staan klaar om je verder te helpen!

Inbedrijfstelling

Voor het inbedrijfstellen van zowel een warmtepomp- als een airconditioninginstallatie moet je als bedrijf BRL100 (F-gassen) gecertificeerd zijn en als monteur BRL200 gecertificeerd. Heb je deze certificering (nog) niet? Dan kan Rensa dit voor je regelen met behulp van zusterbedrijf Splitfix.

Je kunt de inbedrijfstelling meebestellen bij de aankoop van je airco in onze webshop, dan neemt Splitfix automatisch contact met je op. Ook kun je natuurlijk het formulier invullen of rechtstreeks contact opnemen met je vertegenwoordiger. De experts van Rensa staan klaar om je verder te helpen!

Klantverhaal | Duurzaamheid en comfort komen samen in luxe villa

De familie Sørensen uit Elspeet wilde hun luxe villa volledig gasloos maken met behoud van comfort. Bite Installatie en Rensa sloegen de handen in een en bedachten verschillende slimme en passende oplossingen voor dit pand. Sørensen: “De villa is nu volledig verduurzaamd en het blijkt dat dit ook gewoon kan zonder concessies te doen op comfort. Dat is toch fantastisch?”

Verduurzamings­project: we denken met je mee!

Advies nodig bij een specifiek project? Vul je gegevens in en we nemen contact met je op. Dan leggen we samen de verduurzamingspuzzel voor een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.

Wat je kunt verwachten van Rensa:
We helpen je graag met je verduurzamingsprojecten!
Rensa helpt jou als installateur graag met je verduurzamings­projecten!

Bekijk met de klant of de woning geschikt is voor lagetemperatuurverwarming: een aanvoertemperatuur van maximaal 45 ˚C. Is dit niet het geval, dan zal de woning geïsoleerd moeten worden tot een netto warmtevraag van 43 kWh/m2.

Om te kunnen garanderen dat het verwarmingssysteem áltijd zijn warmte kwijt kan en er geen comfortverlies tijdens ontdooicycli optreedt, adviseren we een buffervat in het verwarmingssysteem te plaatsen. Voor een buffervat is wel extra ruimte nodig, maar zeker bij een nageregeld verwarmingssysteem zorgt een buffervat te allen tijde voor voldoende stroming en een correcte werking van het systeem.

Voor een (hybride) warmtepomp moet het leidingwerk in de woning toereikend zijn om de grotere volumes aan cv-water te kunnen transporteren. Bereken hiervoor de volumestroom met een vermogensberekening. Als de volumestroom gelijk blijft, hoeft er niets aan de leidingen gedaan te worden. Maar wanneer er een hogere volumestroom benodigd is, dan zal de diameter van de leidingen ook groter dienen te worden.

Ventileren is letterlijk van levensbelang. Om ervoor te zorgen dat jouw renovatieproject voldoet aan de vastgestelde ventilatie-eisen maak je een ventilatieberekening.

Door vraaggestuurd te ventileren wordt met het ventilatiesysteem een hoger comfortniveau bereikt tegen zo min mogelijk kosten en inspanning. Dus minder kuubs, meer kwaliteit. Bekijk ook de infographic ‘ventileren waar en wanneer het écht moet’.

Welke ventilatieregeling kies je voor je klant? Vaak kom je niet uit bij één regeling, maar een combinatie van ventilatieregelingen. Bijvoorbeeld een luchtvochtigheidsregelaar in de badkamer, een CO2-regelaar in de woonkamer en slaapkamer en een 3-standenregelaar in de keuken.

Lees meer

Koeling wordt steeds belangrijker nu huizen beter geïsoleerd worden. Toch denken klanten vaak niet aan koelen met een warmtepomp. Terwijl ze wél op zoek zijn naar comfort en energiezuinigheid.

Lees meer

Koelt je klant met een vloerverwarmingssysteem, dan wil je voorkomen dat er condens ontstaat op de vloer. Voor de vloertemperatuur is in de regel 18 °C een veilige temperatuur om condensvorming te voorkomen. Bij extreem warm weer – wat we steeds vaker meemaken – bevat de lucht echter zo veel vocht dat condensatie al bij een hogere temperatuur kan optreden. Het dauwpunt ligt dan boven de 18 °C. Om er zeker van te zijn dat er geen condens ontstaat, kun je een dauwpuntregeling toepassen. Die meet de relatieve vochtigheid (RV), bepaalt het dauwpunt en past aan de hand hiervan de watertemperatuur aan voor afgifte.

Als je klant de keuze heeft gemaakt voor een hybride warmtepomp kán dat een eindstation zijn. Maar dat hoeft niet. Bij all-electric ready selecteren we de warmtepomp met als doel op termijn helemaal van het gas af te gaan. Belangrijke voorwaarde voor all-electric ready is dat de volledige woning op lage temperatuur (<45 °C) te verwarmen moet zijn. De warmtepomp is groter gedimensioneerd (en dus duurder) dan de standaard hybride configuraties, omdat hij op termijn in zijn eentje verwarming én warm tapwater moet verzorgen. Voor dat laatste zal een boiler moeten worden toegevoegd wanneer de HR-ketel er definitief uit gaat: voor een meerpersoonshuishouden kan er gekozen worden voor een 150 tot 500 liter boiler.

Voer een test uit om te bepalen of de bestaande radiatoren geschikt zijn voor LT-verwarming. Verlaag de cv-aanvoertemperatuur van de cv-ketel naar 50° C en controleer of de woning nog steeds voldoende wordt verwarmd. Wanneer de woning ’s ochtends op gewenste temperatuur is, ook na een koude nacht, dan is de installatie geschikt voor LT-verwarming. Wordt het niet (snel genoeg) warm? Dan dien je de woning beter te (laten) isoleren of het afgiftesysteem aan te passen naar bijvoorbeeld radiatorventilatoren, convectoren of vloer-, wand- of plafondverwarming.

Nieuwe LT-radiatoren kunnen ook worden gebruikt voor koeling. Hierbij stroomt er water van 18 à 19° C graden door de leidingen. Zorg ervoor dat het buffervat van de warmtepompinstallatie een temperatuur boven het dauwpunt behoudt om condensatie te voorkomen. Warmtewisselaar-ventilatoren in de radiator zorgen voor een optimale afgifte.

Lees meer over koelen.

Overweeg het gebruik van radiatorventilatoren om de opwarming van ruimtes te versnellen, vooral bij LT-radiatoren. Dit kan het comfortniveau verhogen en energie besparen. Een ruimte kan sneller en gelijkmatiger op temperatuur komen door ventilatoren onder de radiator te monteren. Doordat er meer lucht door de radiator stroomt, warmt deze lucht sneller op. De ventilatoren worden aan de onderkant van de radiator geplaatst en werken volautomatisch. In sommige LT-radiator modellen zitten deze ventilatoren al standaard ingebouwd.

Bekijk de paneelradiatoren met ventilator.

De grensverleggende IQ Microinverter van Enphase laat je het maximale uit panelen halen. Hierbij is elk zonnepaneel uitgerust met een eigen micro-omvormer. Wanneer een paneel in de schaduw komt te liggen, of storing krijgt, dan blijven de andere panelen toch vermogen generen. Dit in tegenstelling tot traditionele omvormersystemen, waarbij het hele systeem uitvalt wanneer één paneel uitvalt. Daarnaast kun je als installateur heel gemakkelijk meer zonnepanelen en micro-omvormers aan de installatie toevoegen.

Omvormers zijn onmisbaar bij de installatie van zonnepanelen. Ze zetten de gelijkstroom (DC) die de panelen produceren om naar wisselstroom (AC) voor huishoudelijke apparaten. Een hybride omvormer zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat de energie die niet meteen wordt verbruikt, kan worden opgeslagen voor een later moment. Door een hybride omvormer al bij de pv-installatie te installeren, kan een thuisbatterij later gemakkelijk worden toegevoegd, zonder dat daar een extra retrofit omvormer voor nodig is. Dit scheelt je als installateur tijd wanneer er een accu wordt aangesloten. En de klant is klaar voor de toekomst.

De ontwikkeling waar misschien wel het meest naar uitgekeken wordt, is de opkomst van accu’s voor het opslaan van opgewekte zonne-energie. Huishoudens verbruiken steeds meer elektriciteit door bijvoorbeeld een hybride of all-electric warmtepomp, elektrische auto of door elektrisch te koken. Dit heeft een grote impact op het elektriciteitsnet. Accu’s voor zonnepanelen stellen huiseigenaren in staat om hun eigen opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat nodig is, in plaats van deze terug te leveren aan het net. Dit biedt niet alleen meer onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, maar kan ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren op de energierekening.

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp als het ware omgedraaid. De warmtepomp onttrekt met hulp van de compressor warmte uit de woning en geeft dit via de buitenunit af aan de buitenlucht. Een lucht-water-warmtepomp en een lucht-lucht-warmtepomp werken op deze manier, vergelijkbaar met de werking van een aircosysteem. 

Bij passieve koeling maakt de warmtepomp gebruik van de kou uit de grond om het water in de leidingen te koelen. Hierbij wordt de compressor van de warmtepomp níet ingeschakeld, waardoor je elektrische energie bespaart. Er draait alleen een circulatiepomp om het water rond te pompen. Op dezelfde manier neemt het de opgenomen warmte uit de woning weer mee terug de grond in. Passieve koeling is alleen mogelijk met grondgebonden warmtepompen.

Voordelen passief koelen
Minder energieverbruik dan bij actief koelen

Nadelen passief koelen
Alleen mogelijk met grondgebonden warmtepompen
Alleen verkoelen is mogelijk (2-3 graden)

Voordelen actief koelen
Diepere koeling mogelijk dan bij passief koelen

Nadelen actief koelen
Meer energieverbruik dan bij passief koelen

Parallel aan nieuwbouwnorm BENG worden er grenswaarden gesteld aan het aantal uren dat een woning blootgesteld wordt aan oververhitting. In TOjuli wordt dit berekend op basis van de bouwkundige schil, de positionering en de toepassing van glas en overstekken. Tot eind 2023 was het echter zo dat áls je koeling in een woning toepaste je al voldeed aan de TOjuli-eis. Sinds 1 januari 2024 is dit veranderd en moet je via een TO-berekening aantonen dat er voldoende koeling toegepast wordt om aan deze comfort-eis te voldoen.

De trend naar lagetemperatuursystemen – dus lagere aanvoertemperaturen voor vloerverwarming en radiatoren – kán bij systeem C tot comfortproblemen leiden. Bij het verduurzamen van renovatieprojecten is het daarom heel belangrijk om goed in kaart te brengen hoe koudeval bij ramen plaatsvindt, hoe de verwarmingscapaciteit in de kritieke randzones bij raampartijen is ontworpen en of een ventilatiesysteem goed is ingeregeld. Bij hoge aanvoertemperaturen wordt warmte namelijk ver de woning ingeworpen en wordt inkomende lucht goed vermengd.

We hebben één korte vraag voor je

Oriënteer jij je als consument?