Koeling is één van de puzzelstukjes die bijdraagt aan een comfortabel binnenklimaat. Zeker in de zomer, als het buiten warm is, zullen de airco-aanvragen dan ook flink toenemen. Met onze tips ben je goed voorbereid.
Airco’s installeren is soms best even puzzelen. Om je daarbij te ondersteunen, hebben we een aantal praktische tips voor je. Van de maximale lengte van aircoleidingen tot de plek waar je jouw airco-buitenunit plaatst. Zo realiseer je een comfortabel en zo energiezuinig mogelijk binnenklimaat, waar goed over nagedacht is.
Tip 1: let op de minimale en maximale lengte van je aircoleidingen
De leidingen van je aircosysteem hebben altijd een minimale en een maximale lengte. Zorg dat je hier binnen blijft om de levensduur en optimale werking van je systeem te garanderen. Het is in principe per merk en type vastgelegd wat de maximale lengte van aircoleidingen is. In het algemeen is single split voorgevuld tot 5 meter, multi split voor 7,5 tot 10 meter per leiding. Bij een multi split unit gaat het om de gemiddelde lengte van alle leidingen samen. Wat de precieze maximale lengtes zijn, vind je ook terug in de documentatie van je gekozen systeem.
Tip 2: een extra groep in de meterkast is lang niet altijd nodig
Soms heb je voor een airco-installatie een extra groep in je meterkast nodig. Het benodigde elektrische vermogen van een airco en het prestatievermogen zijn twee verschillende dingen. Een airco kan met verwarmen bijvoorbeeld 725 Watt gebruiken qua elektrisch vermogen, terwijl het prestatievermogen 2.930 Watt is. Dat ligt veel hoger dus. In het algemeen kun je aanhouden dat het prestatievermogen van een airco gemiddeld vier keer zo hoog ligt als het benodigde elektrische vermogen. Dat betekent dat je moet kijken naar het benodigde elektrische vermogen, en niet naar je prestatievermogen, als je bepaalt of de bestaande meterkast voldoende is of dat je een extra groep nodig hebt. Je hoeft het benodigde vermogen niet zelf uit te rekenen.
Wil je weten wat je nodig hebt om met je airco voldoende te koelen? Dan kijk je naar de SEER-waarde. Voor verwarmen kijk je naar de SCOP-waarde. Die waarden zijn vastgelegd door de fabrikant en gemeten over een compleet seizoen. Het is goed om dit te weten. Zeker voor kleinere aircosystemen hoef je namelijk vaak geen aanpassingen in de meterkast te doen. Het benodigde elektrische vermogen is helemaal niet zo groot, terwijl je er toch flink mee kunt presteren. De door de fabrikant geadviseerde afzekerwaarde is terug te vinden in de installatiehandleiding.
Tip 3: aandachtspunten bij het plaatsen van de buitenunit van je airco
Waar laat je de buitenunit van je aircosysteem? Dat is soms nog wel lastiger dan een goede plek vinden voor de binnenunit. De plaatsing is allereerst afhankelijk van wat er qua ruimte mogelijk is. Aan een buitenmuur die niet vrij is, kun je uiteraard niets hangen. Heb je te maken met een schuin dak, dan moet er niet alleen ruimte zijn voor de unit, maar ook voor de stellage waarmee je deze stabiel bevestigt. Als je eenmaal hebt bepaald waar er ruimte is, kijk je naar het geluid dat je airco maakt en waar de erfgrens ligt. Volgens de nieuwe geluidseisen mag geluid overdag aan de erfgrens niet boven de 45 dB komen en ‘s nachts niet boven de 40 dB. Belangrijk om hierover na te denken dus bij het plaatsen van je buitenunit.
Tip 4: vergeet je onderhoudscontracten niet
Als installateur weet je natuurlijk dat een aircosysteem regelmatig onderhoud nodig heeft voor een optimale werking. Een vervuild aircosysteem werkt namelijk niet optimaal en komt de luchtkwaliteit niet ten goede. En tóch wordt nog best vaak vergeten een onderhoudscontract mee te verkopen. Wat jammer is en zowel nadelig voor jou als je klant. Want met een onderhoudscontract blijft het aircosysteem op rolletjes lopen én je komt regelmatig bij je klant wat weer verkoopkansen biedt. Neem het onderhoudscontract daarom standaard mee in de gesprekken met je (potentiële) klant. En benoem daarbij de voordelen van een onderhoudscontract zoals lagere energiekosten door een optimale werking van het systeem. Behoud van fabrieksgarantie. Een ideale luchtvochtigheid – tussen de 45% en 60% – waardoor virussen en bacteriën minder kans krijgen. En minder kans op allergieën en onaangename luchtjes doordat de luchtfilters regelmatig gereinigd worden.
Tip 5: praat over mogelijk geluidsoverlast door een condenspomp
Bij negen van de tien aircoprojecten heb je geen condenspomp nodig om het vocht dat het systeem aan de lucht onttrekt af te voeren. Vaak is er namelijk wel ergens een natuurlijk afschot te vinden. Is die mogelijkheid er niet, dan heb je een condenspomp nodig. Een belangrijk hulpmiddel, maar helaas ook één die geluid maakt.
Zo’n pompje slaat namelijk aan op het moment dat dat nodig is, dus ook ‘s nachts. Bespreek dit altijd met de klant, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. En nog een tip: wikkel de condenspomp bij plaatsing zoveel mogelijk in met plak-isolatie om trillingen en geluidsoverlast tegen te gaan.
Tip 6: geef je klant uitleg over het gebruik van het aircosysteem
Hoe gebruik je een aircosysteem? Het lijkt vrij simpel. En toch weten (vooral onervaren) eindgebruikers dit vaak niet precies. Dat zorgt voor problemen. Ze zetten bijvoorbeeld de airco pas aan als ze gaan slapen en klagen vervolgens over tocht of geluidsoverlast in de slaapkamer. Op een warme zomeravond werkt het daarom beter om een uur voor het slapen gaan de airco al aan te zetten. Dan is de meeste warmte al uit de ruimte als je gaat slapen en hoeft de ventilator een stuk minder hard te werken. Ook de instelling van de afstandsbediening is van belang. En per persoon verschillend. Zo vinden oudere mensen de automatische ventilatiestand vaak prettiger dan de handmatige variant. In dit laatste geval verandert het toerental – en daarmee het geluid – van de ventilator vaker, wat als storend kan worden ervaren. Nadeel is wel dat je de ventilatiestand in dit geval dus niet handmatig kunt aanpassen.
Nog een aandachtspunt: leg de klant uit dat de DF-code (defrost-code) géén foutmelding is, maar een melding die hoort bij de natuurlijke cyclus van de buitenunit. Het buitendeel moet namelijk eens in de zoveel tijd ontdooien (in verwarmingsmodus). Dat is normaal en je moet bij deze code dus niet ingrijpen. Doe je dat wel, door het apparaat bijvoorbeeld aan en uit te zetten, dan kost dat alleen maar tijd en energie zonder doel. Conclusie: als jij als installateur je klanten goed uitlegt hoe het systeem werkt, is de kans op tevreden eindklanten vele malen groter dan zonder uitleg.
Hulp bij airco’s installeren
Goed en snel een airco installeren? Met onze stappenplannen en tips lukt dat nog beter. Wat extra hulp nodig? Bij de selectie van je systeem bijvoorbeeld, koellastberekeningen maken, technische vragen over SEER- of SCOP-waarden of het in bedrijf stellen van de airco? De experts van Rensa staan voor je klaar. Of je nu een beetje hulp of volledige ontzorging zoekt. Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?